Öppna ett spanskt bankkonto | Marbella.se (2024)

Du är här: Hem / Öppna ett spanskt bankkonto

Öppna ett spanskt bankkonto | Marbella.se (1)Den som tänkt bo permanent i Marbella eller i Spanien bör skaffa ett spanskt bankkonto, eller ett konto i en bank som finns på plats. Det finns inte bara spanska banker i Marbella, utan det finns även så kallade internationella storbanker att tillgå. Att ha ett bankkonto i Spanien är nödvändigt för att kunna hantera grundläggande saker.

Det går att öppna ett bankkonto även om du inte är resident, men det är alltid enklare för dig som är bosatt i Spanien.

Alternativ för dig som vill slippa växelkurser

För dig som är i Spanien en kortare tid handlar det kanske mest om att ha ett bankkonto och betalkort i Euro istället för att alltid betala med ditt svenska betalkort, med tillhörande växelkurskostnader. Istället för att vänta för länge så bör man ordna en lösning som är kostnadseffektiv.
– Ett bra alternativ är då det omåttligt populära Revolut, som erbjuder både betalkort till bästa växelkurs samt ett tillhörande bankkonto. Allt hanterat via en mobilapp. Där kan man lägga till nya valutor och växla mellan dem fritt.
›› Här kan du få ett gratis betalkort från Revolut.

Vilka dokument behöver du om du är bosatt?

Du som är bosatt och vill öppna ett bankkonto, du ska ha ett giltigt pass, ett nationellt id-kort om du är EU-medborgare samt ett dokument som visar din adress i Spanien. Det kan vara ditt hyreskontrakt eller en räkning som visar din bostadsadress. Du behöver även ha med ditt NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) som är ett identitetsnummer för utländska personer i Spanien. Sedan behöver du även ha ett papper eller dokument som visar vad du har för anställningsstatus. Alla dokument ska vara på spanska, och översättning av dokument ska göras av en registrerade översättare.

Vilka dokument kommer du behöva om du inte är bosatt?

Öppna ett spanskt bankkonto | Marbella.se (2)
Det går att öppna ett bankkonto även om du inte är fast bosatt i Marbella. Då behöver du ditt pass, ett nationellt id-kort om du är EU-medborgare, ett dokument som bekräftar din hemadress samt ett dokument som visar din nuvarande sysselsättningssituation. Alla dokument ska vara på spanska, och översättning av dokument ska göras av en registrerade översättare.

Vilken bank är bäst?

Några av de mest populära bankerna i Spanien är Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank, Santander och Bankia. Om man ser till bankavgifter så är det rätt så höga i Spanien, i alla fall om man jämför med andra länder i EU. Det är även så att provisioner kan variera från bank till bank. Därför kan det vara värt att jämföra dem mot varandra innan.

Banc Sabadell brukar vara populär bland svenskar då de t.ex. kontor vid Centro Plaza i Nueva Andalucia där skandinavisk personal finns, bl.a. en dansktalande samt också har en ganska bra mobil-app för att hantera bankärenden.

Banklån

Öppna ett spanskt bankkonto | Marbella.se (3)
Om du funderar på att köpa bostad, så är det möjligt att låna pengar i en spansk bank. Det går oavsett om du är resident eller icke resident i Spanien. Dock finns det vissa skillnader så klart. Det tar ofta ganska lång tid att få besked på sin låneansökan, så det är bra att vara ute i mycket god tid. Den som beslu*tar om du får lånet eller inte är personer på regionkontoret eller ännu högre upp i hierarkin. Den lokala bankmannen har inte så mycket att säga till om, inte som det är i Sverige. Spanska banker är normalt restriktiva i sin utlåning. Men det har även gjort att Spanien inte direkt haft stora bankkriser.

Om du är resident och vill köpa en bostad, så kan du få låna upp till 80% av värderingen. Du måste kunna uppvisa att du har en stadig inkomst. Hypotekslån, eller prestamos hipotecarios, brukar utmärkas av att bankerna erbjuder en mycket låg ränta första året. Kolla även vad det är för lånevillkor resten av åren som du har lånet. Det kan även variera en hel del med uppläggningsavgifter. Missa inte heller att det är 0,5% i skatt på summan av hypotekslånet.

Öppna ett spanskt bankkonto | Marbella.se (2024)

FAQs

Öppna ett spanskt bankkonto | Marbella.se? ›

Vilka dokument behöver du om du är bosatt? Du som är bosatt och vill öppna ett bankkonto, du ska ha ett giltigt pass, ett nationellt id-kort om du är EU-medborgare samt ett dokument som visar din adress i Spanien. Det kan vara ditt hyreskontrakt eller en räkning som visar din bostadsadress.

Vad krävs för att få öppna ett bankkonto i Spanien? ›

Bankkonto för invånare
  • Identitetsbevis i form av pass eller nationellt ID-kort.
  • Bevis på att du är bosatt i Spanien och en kopia av ditt NIE (utländska identitetsnummer).
  • Bevis på din spanska adress, t. ex. en elräkning, lagfart eller hyreskontrakt.

Kan man ha ett bankkonto i ett annat land? ›

Du har rätt till ett vanligt bankkonto

Du kanske vill eller måste öppna ett bankkonto i ditt hemland eller i något annat EU-land. Om du är lagligt bosatt i ett EU-land har du rätt att öppna ett "grundläggande betalkonto". En bank får inte neka din ansökan om ett konto bara för att du inte bor i landet.

Vad krävs för att öppna ett bankkonto? ›

Du måste alltid kunna identifiera dig. Du kan identifiera dig med en giltig svensk identitetshandling, som pass nationellt identitetskort eller BankID. Du kan också identifiera dig med ett svenskt körkort.

Kan man öppna ett bankkonto online? ›

I dagsläget går det dock enkelt att öppna bankkonto online med majoriteten av de stora svenska bankerna och så länge du innehar ett Mobilt Bank-ID är det idag inte konstigare än att adressändra eller läsa posten i Kivra.

Vilken bank är bäst att ha i Spanien? ›

Vilken bank är bäst? Några av de mest populära bankerna i Spanien är Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank, Santander och Bankia. Om man ser till bankavgifter så är det rätt så höga i Spanien, i alla fall om man jämför med andra länder i EU.

Vad kostar det att få ett NIE-nummer i Spanien? ›

2023 mbetalar man 9,84 euro i skatt för ett NIE-nummer. Du måste fylla i formuläret 790 online, skriva ut det, ta med det till en bank (där vet de vad de ska göra) och betala.

Kan man ha svenskt BankID om man bor utomlands? ›

Fungerar appen och Mobilt BankID utomlands? Ja, eftersom apparna inte är kopplade till ditt telefonnummer fungerar de även om du har ett utländskt telefonnummer.

Vad händer med mitt bankkonto om jag flyttar utomlands? ›

8. Vad händer med mitt svenska bankkonto när jag flyttar? Ingenting händer per automatik och du behöver inte stänga ner ditt svenska bankkonto, men tänk på att ha ett konto i det land där du får lön. Bankerna rekommenderar dock ofta att man endast har konton i det land man bor och arbetar i.

Hur mycket pengar kan man sätta in på banken utan frågor? ›

Du kan maximalt sätta in 15 000 kronor per tillfälle, dock högst 100 sedlar åt gången. Maximal insättning per rullande 30 dagars period är också 15 000 kronor per person. Gränsen gäller per personnummer, inte per kontonummer. Det är bara huvudkontohavaren som kan sätta in pengar på ett konto via en insättningsautomat.

Kan banken neka att öppna konto? ›

Särskilda skäl för att neka någon ett konto kan vara att kunden tidigare varit ohederlig mot banken, att det finns misstanke om penningtvätt eller risk för att banken bidrar till brottslig verksamhet genom att öppna ett konto.

Vem får inte öppna bankkonto? ›

Det finns vissa grunder på vilka banken kan neka en kund att öppna ett konto, exempelvis misstanke om penningtvätt. Däremot ska en kund inte nekas att öppna konto på grund av betalningsanmärkningar eller att kunden inte kommer sätta in lön på kontot.

Hur mycket kostar det att öppna ett bankkonto? ›

Det kostar inget att öppna bankkonto.

Är det bra att ha två banker? ›

Att ha olika banker för olika tjänster som till exempel betalkonto, sparkonto, ISK (Investeringssparkonto) och bolån är därför allt vanligare idag. Genom att ha fler än en bank kan du välja den bästa banken på respektive område. Det kan alltså vara en fördel med flera banker.

Hur lång tid tar det att öppna bank konto? ›

Privatkonto. Ett bankkonto öppnas som du kan använda direkt.

Hur lång tid tar det att öppna ett konto? ›

Hur öppnas kontot och hur lång tid tar det att få ett konto? För att öppna kontot fyller du i det här webbformuläret. Det tar ungefär två till tre veckor att få kontot upplagt, beroende på när vi får avtalet i retur.

Hur mycket pengar behöver man för att bo i Spanien? ›

Vi har nedan listat några vanliga varor och tjänster – samt deras kostnader – jämfört med Sverige ⁷. Beroende på hur snålt du vill leva ditt liv kan du komma undan med att spendera €400–500/månad i omkostnader, men realistiskt sätt ligger det nog närmare på €600–800 – plus hyran!

Kan man öppna ett bankkonto själv? ›

En person som fyllt 15 år kan själv öppna ett brukskonto för sina inkomster utan vårdnadshavarnas samtycke.

Vad krävs för att öppna konto hos Swedbank? ›

Bli kund online
  • Mobilt BankID.
  • Fyllt 18 år.
  • Svenskt personnummer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5879

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.