Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (2024)

Vad kostar att bygga ett hus är lätt att räkna ut själv i vår Vad-kostnad-ett-hus-kalkylator. I denna kalkylator väljer du hustyp, lyxnivå och storlek på det nya huset. På så sätt får du en snabb och noggrann Vad-kostar-ett-hus-kalkyl och du vet ungefär hur mycket det kommer att kosta.

På så sätt räknar man ut kostnaderna för att själv bygga ett nytt hus med en ganska bred bandbredd. Detta kan vara mer exakt och då kan du titta på vårNybyggnationshjälp.

OBS: Detta är de genomsnittliga kostnaderna för ett nybyggt hus i termer av byggkostnader. Övriga kostnader som markköp, tillstånd och konsulter har ännu inte tagits med. Kostnaderna för att köpa marken kan i synnerhet vara höga (tänk på ton i euro). Dessa kostnader är en grov indikation och logiskt sett kan inga rättigheter härledas från dem.

När det kommer till lyx, tänk på uterum, källare, lyxiga material och hållbara val av material. Detta säkerställer mer boendekomfort, men har också effekt på den slu*tliga budgeten. Det mest lyxiga kommer att vara i efterbehandlingen av husets byggnad.

Se nybyggnadskostnadernaav din egen plan

Olika kostnader för att bygga ett hus

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (2)I kalkylatorn ovan kan jag hitta en grov uppskattning av kostnaderna för ett nytt hus som ska byggas. Det är bra att i förväg fastställa en budget för det nya hemmet. Å andra sidan är det också bra att veta vad detta pris beror på för att kunna hålla överblicken direkt. Därför har jag redan brutit ner det nedan i ett antal typer av kostnader som är involverade i att bygga ett hus.

Markkostnader

Det kommer inte som någon överraskning, men att bygga ett hus kräver mark. Detta kommer också att behöva köpas. Detta är ofta ett av de första stegen, eftersom jag helt enkelt inte kan bygga ett hus utan mark där det står. Dessutom kan jag bara uppskatta hur många kvadratmeter mitt hus kan bli om jag vet hur stor platsen där jag kan bygga är.

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (3)Priset på mark kan påverkas av olika faktorer. Till exempel beror beloppet och typen av skatt jag betalar på typen av mark. Utan befintligt bygglov är detta 8% överlåtelseskatt, med befintligt bygglov är detta 21% moms. Den kommun jag vill bygga i kommer också att påverka dessa priser.

Priset på marken ingår inte i vår kalkylator. Detta eftersom detta pris är svårt att uppskatta och vi fokuserar verkligen på byggandet. Detta måste därför läggas till. Det enklaste sättet att ta reda på hur mycket detta kommer att kosta är att kolla med kommunen. Detta gör det enkelt att räkna ut hur mycket marken kostar för din nya bostad.

Byggkostnader

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (4)Det är alla kostnader som följer med själva byggandet av ditt eget hem. Detta pris kommer ofta att anges per m3 eller kvadratmeter. Det beror förstås på mina önskemål vad de totala kostnaderna blir, men snitt per m3 eller m² kan anges för varje hustyp.

Tänk på byggkostnaderna för till exempel prefabricering eller att bygga ett helt nytt hem och nödvändiga material, arbetstimmar och utrustning. Detta inkluderar även efterbehandling av huset. Tänk till exempel på stuckatur i ditt hem, men även eventuell konstruktion av ett takkupor på ditt hem eller efterbehandling av fasaden.

Det är också smart att tänka på hållbarhet när man överväger byggkostnader. Isoleringen av ditt hus kan givetvis spara på energikostnaderna längre fram, men det är också bra för miljön. Golvisolering ochtakisoleringär båda typerna som bäst tas med under byggnationen för att inte bli till besvär senare. Även flera andra alternativ, som t.exvärmepumpeller solpaneler, kan redan tas med. Detta påverkar naturligtvis också priserna.

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (5)

Extrakostnader

Förutom byggkostnaderna och markkostnaderna finns det andra kostnader att ta hänsyn till. Det är alltid bra att ha lite pengar till hands för oväntade utgifter. Det gör att jag inte får problem om det tar längre tid att bygga, vissa kostnader är dyrare eller om det behövs fler mantimmar.

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (6)Kostnaderna för en arkitekt, som gör en ritning av huset, kan också ingå. Det är merkostnader eftersom det inte är en skyldighet under bygget, men en design är väldigt användbar när man bygger huset. På så sätt vet du exakt hur stort ett nytt hus blir och vad kostnaderna per m3 kan bli.

Tilläggskostnaderna kan också inkluderas i lyxalternativen. Finishen med lyxigare material kommer att kräva högre priser än standardfinishen. Trädgårdsbygget blir också dyrare om jag anlitar en trädgårdsmästare för detta än om jag själv sätter igång med några påsar trädgårdsjord. Alla önskemål kommer så småningom att kosta mer pengar, men det beror såklart på vad jag vill ha exakt hur dyrt priset blir i slu*tändan.

När jag har löst allt detta kan jag göra en beräkning av de totala kostnaderna. Nybyggnadskalkylatorn överst på denna sida tar hänsyn till allt detta och ger en grov uppskattning av beloppen. Detta sätter mig direkt i en starkare position när jag begär offerter och planerar. Och även här: begär en offert eller flera i tid, så att du kan jämföra bra och hitta bästa pris!

Bygg hållbart

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (7)Med tanke på hållbarhet är det smart att ha så mycket som möjligt installerat i huset under husets byggande. Tänk till exempel på det bästagolvisoleringeller andra typer, men också tillgolvvärmeistället för centralvärme. Det betyder att jag måste betala mindre på energiräkningen, och mitt hem är fortfarande varmt och skönt!

Det går också ofta att söka bidrag för detta. Detta påverkar givetvis även priset på huset, så att du kan få mer byggt eller bli mer hållbart utan extra kostnader. Se till att få detta uträknat med en offert, så att det fullständiga priset på bygget framgår. Dessa bidrag går ofta via kommunen och beror på hur snabbt jag kommer dit och vilka saker jag vill bygga hemma hos mig.

Beräkna de slu*tliga priserna

Denna kalkylator hjälper till att beräkna den slu*tliga kostnaden för att bygga ett hus. Detta kräver att arbeta per kvadratmeter istället för per m3. Kostnaderna är ett genomsnitt och det är fortfarande viktigt att jag räknar ut allt rätt själv. En utformning och en bra överblick kan hjälpa till att beräkna nybyggnadspriserna.

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (8)Att göra vissa saker själv kan också minska kostnaderna för att bygga. Jag kan till exempel måla väggen och lägga golvet själv. Genom att välja återvunnet material har jag också mindre kostnader under bygget och jag är extra hållbar.

Med den här kalkylatorn och de andra tipsen på den här webbplatsen blir byggandet av ett nytt hem mycket tydligare. Att bygga mitt hus verkar vara ett stort jobb, men det är inte så illa. Och det behöver inte ens vara så dyrt. På så sätt kan du alltid räkna ut en nybyggnationsbudget som fungerar för mig och mitt hem!

Vanliga frågor

Vad kommer det att kosta att bygga ett hus 2023?

Priserna på prefabricerade nybyggda bostäder ligger i genomsnitt mellan 75 000 € och 600 000 €. Ett nytt hus som ska byggas kostar i genomsnitt €250 000. Detta belopp är skilt från tomten (mellan 200 € och 500 € per m2) och andra kostnader. Ju större och lyxigare huset är, desto dyrare är det att få det realiserat.

Kan jag bygga ett hus för 200 000 euro?

Som kan! Med ett speciellt byggsystem är det möjligt att få ett billigt prefabhus byggt. Prefabricerade hus är mycket billigare, eftersom de tillverkas i färdiga delar i en fabrik.

Kan man bygga ett hus för 250 000 euro?

Det enkla svaret är ja! Ett nytt hus som ska byggas kostar i genomsnitt €250 000, så med rätt val är detta lätt genomförbart.

Kan man bygga ett hus för 300 000 euro?

Det är säkert möjligt. Ett nytt hus som ska byggas kostar i genomsnitt 250 000 €, så 300 000 € är verkligen genomförbart!

Erbjudanden

Vill du veta exakt vilka nybyggnadserbjudanden som finns och spara upp till 40 % på kostnaderna?Få kostnadsfria och icke-bindande priser från pålitliga nybyggnadsspecialister i din region

Hitta det bästa erbjudandet

Du får priserna inom 2 dagar så att du enkelt och snabbt kan hitta det bästa erbjudandet. Detta gör valet ännu enklare. På nolltid har du hittat den nya byggspecialisten som kan utföra ditt projekt billigt. Du kan begära offerter från oss utan förpliktelser. Så du har inte fastnat med någonting.

Spara nu med de bästa offerterna för nybyggnation, gratis!

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (9)Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (10)

Se hur det nya huset byggdeserbjuder ►

Nybyggnadskalkylator: Vad kostar att bygga ett hus? 2023 – Hållbart göra (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6300

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.