De Oyster Card - de OV chipkaart voor het vervoer in Londen (2024)

Net zoals in Nederland heeft ook Londen een eigen chipkaart met krediet welke gebruikt kan worden om te betalen in de openbare vervoersmiddelen in Londen. De chipkaart voor het openbaar vervoer noemt men in Londen deOyster Carden is de ideale manier om je ritje met de metro of bus te betalen. Je kunt met de Oyster Card in alle zones van Londen reizen en de kaart berekent automatisch het goedkoopste totale tarief voor alle reizen met het openbaar vervoer welke je op één dag maakt.

De Oyster Card is geldig op de London Underground (de metro), de Overground and National Rail trains in London, de bekende rode bussen in Londen, de South London trams, de Docklands Light Railway (DLR) en de Thames cable car (Emirates Air Line). Ook krijg je met de Oyster Card korting op het vervoer met de Thames Clipper boot op de Theems rivier.

LET OP
Ga je tijdens je stedentrip in Londen gebruik maken van de metro dan is het niet aan te raden om in plaats van de Oyster Card of Travelcard je bankpas te gebruiken om te betalen voor de rit. Nederlandse en Belgische banken rekenen hiervoor namelijk per transactie internationale bankkosten vanwege het feit dat er met een vreemde valuta wordt afgerekend. Hierdoor wordt het reizen met de metro een stuk duurder ten opzichte van de Oyster Card of Travelcard.

De Oyster Card - de OV chipkaart voor het vervoer in Londen (1)

Wat zijn de voordelen van de Oyster Card?

Het grote voordeel van deVistor Oyster Cardis dat je altijd goedkoper uit bent dan het kopen van losse tickets en de kaart berekend automatisch het voordeligste tarief. Een losse rit kost bijvoorbeeld £4.90 als je contant betaalt, met een Visitor Oyster Card slechts £2.40. Ook bespaar je tijd doordat je niet in de rij hoeft te gaan staan voor een kaartje en de Oyster Card kan steeds opnieuw gebruikt worden door deze op te laden als het saldo niet meer hoog genoeg is om mee te reizen. Ook vervalt het tegoed op de kaart nooit! Let er wel goed op dat je niet vergeet in- en uit te checken als je een reis met de Oyster Card maakt, anders kun je een boete krijgen bij controle.

Een ander voordeel van de Oyster Card is dat je na drie ritjes met de metro kunt profiteren van de daily cap, oftewel ongelimiteerd reizen voor een vast bedrag per dag. Als je meer dan drie keer op een dag een rit maakt met de metro betaal je nooit meer dan 7 pond als je binnen zone 1 en/of 2 reist. Dit komt doordat je bij de Oyster Card per rit betaalt en een enkele reis 2.40 pond kost. Als je meerdere ritten op dezelfde dag maakt, bereik je na drie ritten de dagelijkse limiet van 7 pond (daily cap) en vanaf dat moment zijn alle verdere ritten met het openbaar vervoer die je die dag maakt gratis.

Hieronder hebben we alle daily caps van alle zones van de metro voor je op een rijtje gezet. Voor de bussen in Londen geldt er een andere daily cap, die ligt op 4.50 pond per dag en bereik je bij drie busritten.

Oyster card Daily Price Cap 2022/2023 – metro
Zone 1£7.40
Zone 1–2£7.40
Zone 1–3£8.70
Zone 1–4£10.60
Zone 1–5£12.70
Zone 1–6£13.50

Klik hier om je Visitor Oyster Card te bestellen

Tarieven voor het reizen met de Oyster Card

Reizen met een Oyster card is de goedkoopste manier om te reizen met de metro en het overige openbaar vervoer in Londen. Voor reizen in het centrum van Londen in zone 1 is reizen met de Oyster card zelfs ruim 50% goedkoper dan het kopen van losse kaartjes. Zie de vergelijking tussen de tarieven van het reizen in de diverse zones hieronder. Kijk voor de meest actuele tarieven op de website van Transport of London.

Kinderen onder de 5 jaar reizen gratis met al het openbaar vervoer in Londen onder begeleiding van een betalende volwassene. Kinderen tussen de 5 en 10 jaar reizen gratis met de metro, DLR, London Overground en sommige National Rail services in London onder begeleiding van een volwassene met een geldig ticket of Oyster Card. Bekijk de website van Transport of London voor meer informatie over het gratis reizen van kinderen onder de 11 jaar.

Oyster card enkele reis tarieven
Enkele reis: buiten de spits (off-peak)Enkele reis: spits (peak)Enkele reis: los ticket
Zone 1£2.50£2.50£6.30
Zone 1–2£2.60£3.20£6.30
Zone 1–3£2.90£3.60£6.30
Zone 1–4£3.20£4.30£6.30
Zone 1–5£3.40£5.00£6.30
Zone 1–6£3.50£5.50£6.30

(laatste update april 2022). Kijk voor de meest actuele prijzen op deze website.

Korting met de Oyster Card

Met de Oyster Card kun je niet alleen reizen in het openbaar vervoer van Londen, je krijgt ook nog eens korting bij ruim 40 verschillende locaties in Londen waaronder Planet Hollywood, de Beatles Store en M&M’s World. De korting kan bestaan uit 10 tot 20% korting bij je aankoop of bijvoorbeeld een gratis artikel, gerecht of drankje bij aankoop van iets anders.

Kijk voor het complete aanbod van kortingen welke je krijgt met de Oyster Card in de PDF die te bekijken is opdeze pagina.

Wat kost een Oyster Card?

De ritprijs met de Oyster Card is afhankelijk van de zones waarin je reist en het tijdstip waarop je met het openbaar vervoer reist. De dagelijkse limiet (daily cap) is ook van invloed op de totale ritprijs. Het reizen tijdens de piekuren is duurder dan het reizen buiten de piekuren. De spitsuren (peak) in Londen zijn van maandag tot en met vrijdag van half 7 tot half 10 in de ochtend en van 4 uur tot 7 uur ’s avonds. Alle uren hierbuiten en de dagen in de vakanties (public holidays) worden beschouwd als daluren (off-peak) waarin je goedkoper kunt reizen. Als je tijdens je rit door meerdere zones reist is de rit duurder dan wanneer je in één zone reist.

In totaal is Londen onderverdeelt in 9 verschillende zones. Zone 1 en 2 liggen in het centrum en bevatten alle populaire bezienswaardigheden van de stad. De wijken rondom het centrum met een aantal beroemde locatieswaaronder het Wembley stadion en Wimbledon vallen binnen zone 1 tot 4. Zone 1 tot 6 dekt heel Londen, inclusief de luchthavens van Heathrow en London City Airport. Voor meer informatie over het metronetwerk in Londen en de verschillende zone’s kun je een kijkje nemen op onze Metro in Londen pagina. Of bekijk de volledige route map inclusief alle zone’s op deze pagina.

De Oyster Card - de OV chipkaart voor het vervoer in Londen (2)

Copyright image: Pack-Shot / Shutterstock

Waar kan ik een Oyster Card kopen?

Je kunt de Oyster Card eenvoudig online bestellen via onder andere de officiële Visit Britain website. De goedkoopste Oyster Card is 24 euro en bevat 15 pond aan reistegoed. Bij de aanschaf van een Oster Card in Londen betaal je eenmalig 5 pond aan activeringskosten,als je de kaart online via internet aanschaft betaal je4 pond en krijg je de kaart vervolgens thuis gestuurd (duurt maximaal 7 dagen).

Let op, de op deze pagina vermelden prijzen kunnen gewijzigd zijn in verband met de wisselkoers van de euro ten opzichte van de pond of een prijsverhoging van Transport of London, de uitgever van de Oyster Card.

Als je al in Londen bent en graag een Visitor Oyster Card wilt kopen dan kun je deze halen bij een Oyster Ticket stop in één van de vele winkels in Londen (klik hier voor de Oyster ticket stop store finder), bij de metro stations, de London Overground en een groot aantal stations van de Elizabeth line. Ook kun je een Oyster Card kopen bij sommige DLR stations, bij de Tramlink Shop in Croydon en bij alle Visitor Centres van Visit London.

Kan ik een Visitor Oyster Card ook vooraf bestellen?

Je kunt je Visitor Oyster Card eenvoudig vooraf via het internet bestellen via de officiëleVisit Britain website. Zo hoef je niet op het station je kaart te regelen en kun je direct na aankomst in Londen voordeliger reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen uit diverse bedragen welke variëren van 15 pond tegoed tot 60 pond tegoed en na je bestelling wordt de Oyster Card bij je thuis bezorgd. Ongeacht wel bedrag je op de Oyster Card laat zetten, je betaalt altijd een paar pond aan activatiekosten. Dit betaal je ook als je de Oyster Card ter plekke in Londen koopt.

Klik hier om online je Oyster Card te bestellen

Hoe kan ik mijn Oyster Card opladen?

Je kunt de Oyster Card kopen als een tegoedkaart waar je bij aanschaf een bepaald saldo op laat zetten. Dit saldo kun je later via de London Visitor Centres of bij één van de ruim 4000 Oyster Ticket Stops in de stad eenvoudig opwaarderen. Op deze pagina is het mogelijk om een Oyster Card Shop te zoeken in de buurt van je hotel of locatie. Ook is het mogelijk om de Oyster Card op te laden bij de metrostations, DLR-stations, London Overground-stations, Tfl Rail-stations en sommige National Railtreinstations. Je kan eenvoudig extra geld op de kaart zetten via de automaat om er vervolgens mee in- en uit te checken bij het openbaar vervoer in Londen.

De Oyster Card - de OV chipkaart voor het vervoer in Londen (3)

Hoe kan ik het tegoed van mijn Oyster card terugkrijgen?

Zit je stedentrip in Londen erop en staat er nog tegoed op je Visitor Oyster Card? Deze kun je op diverse manieren terugkrijgen als je dat wilt. Je kunt er ook voor kiezen om het geld op je Oyster Card te laten staan, een Oyster Card verloopt namelijk niet dus als je na enkele jaren nog een keertje London bezoekt kun je de Oyster Card gewoon weer gebruiken.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om het tegoed op je Oyster Card uit te laten betalen. Let op, de betaalde activeringskosten krijg je niet terug. Als er minder dan 10 pond op je Oyster Card staat kun je bij iedere London Underground ticket machine je tegoed terug storten. Bij de ticketautomaten kun je ook zien hoeveel pond er nog op je Oyster Card staat. Het is ook mogelijk om via één van de Visitor Centres op Victoria, Piccadilly Circus of King’s Cross of st. Pancras International je tegoed terug te krijgen.

Het tegoed van je Oyster Card uitbetalen werkt heel simpel. Hou je Oyster Card voor de kaartlezer, kies de optie “Oyster refund” en volg de instructies op het scherm. Als je alle stappen doorlopen hebt wordt je tegoed in cash uitbetaald bij de ticketautomaat.

Als er meer dan 10 pond op je Oyster Card staat kun je het tegoed alleen terugkrijgen via een verzoek per telefoon of post. Kijk op de website van Visit London of de website van Transport of London voor meer informatie over het terugkrijgen van je Oyster Card tegoed per telefoon op per post.

Kan ik de Oyster Card gebruiken vanaf de vliegvelden van Londen?

Let op! Luton Airport en Stansted Airport zijn niet aangesloten op het Transport for London netwerk. Hierdoor kun je geen gebruik maken van de Oyster Card als je vanaf deze luchthavens naar Londen reist met bijvoorbeeld de Stansted Express trein. Je kunt wel vanaf het vliegveld Heathrow Airport met de Oyster Card naar Londen reizen met o.a. de Heathrow Express. Heathrow ligt op de Piccadilly Line in Londen zone 6. Ook vanaf Gatwick Airport kun je met de Oyster Card naar het centrum van Londen reizen met de treinen van Southern, Thameslink en Gatwick Express.

London Travelcard

Een alternatief voor de Visitor Oyster Card is deLondon Travelcard, die in tegenstelling tot de Oyster Card van papier is in plaats van plastic. De Travelcard is te koop in diverse varianten, van 1 dag tot zeven dagen en is beschikbaar voor bepaalde combinaties van zones. Ook kun je een speciale Travelcard aanschaffen voor als je met een groep reist zodat je heel voordeliger kunt reizen. Ook de London Travelcard is vooraf via de officiëlewebsite van Visit Britainte bestellen.

Of je een Oyster Card ofTravelcardmoet kopen hangt af van hoe lang je in Londen verblijft en hoe vaak je gebruik denkt te gaan maken van het openbaar. Als je een week in Londen verblijft voor je vakantie of zakentrip en van plan bent om dagelijks alleen in het centrum van de stad te reizen dan is een7-daagse Travelcardde meest voordeligste optie. Ben je van plan om in Londen te verblijven voor een kortere periode dan een week? Of ben je van plan om ook buiten het centrum van de stad te reizen? Dan is de Oyster Card waarschijnlijk de goedkoopste optie om te reizen.

De Oyster Card - de OV chipkaart voor het vervoer in Londen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5783

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.