15x poses voor portretfotografie die je moet uitproberen! (2024)

Poseren voor een camera is niet voor ieder model heel natuurlijk. Maar met deze 15 poses voor portretfotografie weet ik zeker dat het je lukt om mooie en spontane foto’s te maken van de persoon die je voor je lens hebt!

Waarom poses belangrijk zijn voor portretfotografie

Bij sommige vormen van fotografie gaat het niet alleen om je kwaliteiten als fotograaf. Portretfotografie is er hier één van. Hoe goed het resultaat is van jouw foto’s, hangt ook af van de communicatie met je model en hoe je hem of haar in bepaalde poses kunt zetten. Zeker wanneer je werkt met ‘gewone mensen’ die geen ervaring hebben met poseren.

Vaak zijn deze mensen nerveus voor de fotoshoot en weten ze niet goed waar ze bepaalde onderdelen van hun lichaam moeten houden. Hoe beter jij instructies kunt geven, hoe meer zelfvertrouwen jouw model krijgt. En dat zie je terug op de foto’s! Dus wil jij je portretten verbeteren? Ontdek dan zeker onderstaande poses en ideeën voor houdingen en probeer ze uit.

Basis poses voor portretten

De eerste poses die ik deel zijn de basis van het fotograferen van portretten. Het is altijd goed om deze onder de knie te hebben. Daarna kun je deze poses uitbreiden voor mooiere lijnen en vormen in het lichaam. Zorg er altijd voor dat je model goed rechtop staat met de schouders wat naar achteren.

1. Klassieke pose, recht van voren

Deze klassieke en simpele pose is altijd goed. Laat je model recht voor je camera staan en laat hem of haar in de lens kijken. Weinig origineel, maar zeker krachtig! Speel met armen en handen voor meer vorm in het portret. Laat je model bijvoorbeeld de handen in elkaar vouwen voor het lichaam. Of houd met één arm de andere elleboog vast en laat het hoofd rustigen op de hand.

2. Driekwarthouding

Gebruik de vorige pose maar verander het standpunt. Laat je model nu circa 45 graden wegdraaien van de camera. Met één schouder dichter bij de camera dan de andere. Dit zorgt voor een dynamischere pose en meer diepte in je beeld.

3. Poseer en profil

Fotografeer je graag portetten met ondergaande zon of veel tegenlicht? Dan kan een houding en profil ook goed uitkomen in je foto. Plaats je model op 90 graden van je camera zodat je goed de contouren en gelaatstrekken van je model ziet. Ook perfect voor zwangerschaps fotoshoots.

Mooie poses voor portretten

Heb je de basis poses voor portretfotografie in je hoofd? Ga dan meer experimenteren met de rest van het lichaam. Probeer verschillende houdingen uit, van zittend tot hangend. En vergeet niet om goed op de armen te letten. Zet een arm in de zij, steek ze in broekzakken (maar zorg dat de duimen eruit blijven) of neem ze mee in je pose.

4. Zittend op een stoel #1

Plaats een stoel op circa 45 graden voor je camera. Laat je model op een stoel zitten met het lichaam in de lijn met de stoel. Kantel het bovenlichaam richting de camera. Zorg ervoor dat het voorste been grotendeels gestrekt is en het andere been een hoek maakt.

5. Zittend op een stoel #2

Zet de stoel recht voor je camera en laat je model hier op zitten. Zorg ervoor dat ze haar benen over elkaar slaat. Laat haar vervolgens naar voren leunen waarbij ze een elleboog op haar bovenbeen zet en haar hoofd in haar hand laat rusten. De andere arm laat je onderdoor ook op haar bovenbeen rusten.

6. Leunend

Laat je model tegen een muur, deurpost, paal of andere plek leunen. Zorg ervoor dat er voldoende afstand zit tussen de plek waar hij/zij staat en de muur. Vraag je model de ene voet voor de andere te kruisen. Deze pose voor portretfotografie geeft een casual en zelfverzekerde uitstraling.

7. Lopende pose

Wil je een minder statisch beeld? Laat je model dan lopen! Zorg ervoor dat je model afstand neemt en vervolgens naar je toe komt lopen. Zet je camera op continu scherpstellen en gezichtsherkenning en -tracking zodat je zeker weet dat iedere foto op de juiste plek scherp is. Dit idee voor poseren zorgt voor een dynamische en natuurlijk ogende foto.

8. Zittend op een trap

Jouw model zit op een trap, met de benen op twee verschillende hoogtes van de traptreden. Je kunt deze pose recht van voren fotograferen of kiezen voor een hoek, wanneer je een erg brede trap hebt. Zo profiteer je van de lijnen van de trap waardoor je meer diepte in je foto krijgt.

9. Achterom kijken

Deze pose voor portretfotografie kun je combineren met de lopende pose. Of je doet hem gewoon stilstaand. Het idee is dat je je model grotendeels vanaf de achterkant fotografeert waarbij hij of zij het bovenlichaam naar de camera toe draait. Het gezicht is dus wel zichtbaar. Door deze draai in het lichaam krijg je een dynamische houding in je foto.

10. Kijk eens niet in de camera

Of je model in de camera moet kijken is waarschijnlijk afhankelijk van het soort shoot dat je doet. Maar vaak is het juist mooi om dit niet te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan shoots van een gezin. Laat ze lekker hun ding doen binnen de houdingen die je ze gegeven hebt. Dat zorgt voor veel spontanere foto’s dan wanneer je iedereen alleen maar laat lachen richting je lens.

11. Zittend op de grond

Ook zittend op de grond zijn verschillende poses voor portretfotografie te bedenken. De meestgebruikte houding is waarschijnlijk waarbij één been rechtop staat met de voet plat op de grond. Laat het andere been op de grond liggen en buig de knie waardoor je hem onder het staande been kunt schuiven.

Een andere optie is om je model in kleermakerszit neer te zetten. Maar laat de knieën dan niet helemaal plat liggen. Het is juist mooier als de gekruiste benen wat hoger zijn en hierdoor ook het kruis van de broek bedekken.

12. Eén been naar voren

Of je nu een staande of zittende houding aanhoudt, het is altijd een goed idee om één been naar voren te laten zetten. Zo creëer je lengte in je model en krijg je automatisch een dynamischere pose. Kies hierbij een lager standpunt voor nog meer lengte. Zeker wanneer je meer richting fashion-fotografie wilt gaan.

13. Armen gevouwen voor het lichaam

Wil je kracht en zelfverzekerdheid uitstralen? Laat je model dan de armen voor het lichaam kruisen. Maar let ook op dat de foto niet te defensief wordt. Je wilt vaak toch een open uitstraling krijgen. Daarom is het belangrijk dat je model op zo’n foto wel een open en sprekende blik in het gezicht heeft.

14. Armen in de lucht

Is je model een beetje ontdooid voor de camera? Laat hem of haar dan nog meer met de armen bewegen. Bijvoorbeeld door ze in de lucht te houden op een sierlijke manier. Pak met de ene hand de onderarm van de andere arm vast. Zulke poses zijn niet voor iedereen weggelegd, maar geven je foto’s wel een meer editorial uitstraling.

15. Attributen vasthouden

Blijf je het lastig vinden om de armen en handen een functie te geven? Laat je model dan een attribuut vasthouden. Denk aan een tas, hoed, zonnebril of bloem. Dit zorgt ervoor dat de armen een functie hebben en dus direct natuurlijker passen in de pose.

Hopelijk heb ik je ideeën en tips kunnen geven voor houdingen in je toekomstige portretten. Wil je visuele voorbeelden? Dan raad ik je aan om verschillende dingen op te zoeken op Pinterest en hier een bord voor aan te maken. Denk bijvoorbeeld aan ‘model photography poses’ als goed startpunt.

Algemene tips voor poses in portretfotografie

  1. Rechtop: Zorg er altijd voor dat je model rechtop staat of zit. Vertel dat er een onzichtbaar draadje aan het hoofd zit dat naar boven trekt. Op die manier maakt je model zich automatisch langer met een rechte rug en de schouders naar achteren.
  2. Licht in de ogen: Een mooie pose alleen is niet genoeg, zorg ervoor dat je hier ook goed licht bij hebt! Probeer ervoor te zorgen dat er altijd licht in de ogen van je model valt voor een heldere blik.
  3. Steun op één been: Laat je je model één van de staande poses voor portretfotografie aanhouden? Zorg er dan voor dat hij of zij het gewicht op één been laat steunen. Hierdoor krijg je automatisch een natuurlijkere houding. Zo ga je zelf namelijk onbewust ook staan.
  4. Kin vooruit: Is je model bang voor een onderkin? Laat hem of haar dan een klein beetje naar voren buigen met het bovenlichaam. Hierdoor duw je automatisch je kin vooruit wat zorgt voor een strakke kaaklijn. Ook het hoofd licht naar beneden kantelen in combinatie met de kin vooruit heeft effect.
  5. Ontspannen handen: In dit artikel heb ik het al vaak over de handen gehad. Blijf hier goed op letten en zorg dat ze ontspannen zijn. Vuisten op portretfoto’s zijn nooit goed!

Zoals je ziet is het maken van portretfoto’s een stuk minder makkelijk dan je vooraf misschien dacht. Er komt heel wat communicatie en vaardigheid bij kijken. Zeker als je onervaren modellen voor je camera hebt die misschien ook wat zenuwachtig zijn en hierdoor minder durven te bewegen. Lees daarom ook mijn artikel over spontane foto’s maken voor meer tips!

15x poses voor portretfotografie die je moet uitproberen! (1)

Evelien // Fotografille

Evelien is eigenaresse van Fotografille en is grafisch ontwerper / online marketeer van beroep. Woont in het gezellige Tilburg en fotografeert in haar vrije tijd voornamelijk in het theater en op reis. De mooiste foto's vind je natuurlijk hier, maar ook op Instagram. Heb je vragen? Stel ze gerust!

15x poses voor portretfotografie die je moet uitproberen! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6386

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.